12. maj 2021, Tuzla – Pokrenuta arheološka ispitivanja lokaliteta oko Barutane u Tuzli

Grad Tuzla, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK i Muzej Istočne Bosne Tuzla, krenut će uskoro u arheološka ispitivanja područja oko tuzlanske Barutane koja se nalazi na Gradini. Cilj je da se prije sanacije Barutane utvrdi i da li postoje još neki vrijedni ostaci na tom području. Zavod već mjesec dana radi na rekognosciranju terena. A prema mišljenju stručnjaka, lokalitet oko Barutane ima potencijala za neka nova arheološka otkrića.

Tuzlanska Barutana na Gradini datira iz Osmanskog perioda. Sagrađena je krajem 17. Stoljeća i ima veliki historijski značaj za Grad Tuzlu. Zabilježeno je da je već 1688. godine uspješno poslužila u odbrani od snaga Svetog Rimskog Carstva na čelu sa zapovjednikom Ljudevitom Bodenskim.
Safvet-beg Bašagić zapisao je da je austrijski vojvoda Perčinlija 1690.godine došao do Donje Tuzle i popalio okolna sela a u povratku sa sobom preko Save odveo 3.000 katolika koje je zastrašio da će nad njima biti izvršena osveta zbog austrijskih zloćina. Barutana se i u ovom pohodu uspješno oduprijela. Grad je bio potpuno opustošen, a lokalno stanovništvo se sklonilo u Barutanu. U utvrdu su se na sigurno sklonile i velike dragocjenosti vjerskih objekata. U austrougarskoj okupaciji BiH 1878.godine, protivnici okupacije su se zatvorili u utvrdu i dugo odupirali austrougarskoj vlasti. Pod Austro-Ugarskom monarhijom pretvorena je u barutanu. Ulogu je izgubila nakon Prvog svjetskog rata.