17. august 1834, Istanbul – Godišnjica smrti Husein-kapetana Gradaščevića

Husein-kapetan Gradaščević (rođen 1802., a umro 17. augusta, 1834. godine), je bio vođa bosanske opozicije reformama sultana Mahmuda II i vođa Bosanskog ustanka. Poznat je u narodu kao “Zmaj od Bosne”. Gradaščević je rođen u Gradačcu 1802. godine, a odrastao je okružen političkom klimom nemira u zapadnim krajevima carstva. Kad je Dželaludin-paša otrovao njegovog brata Murata 1821. godine, Gradaščević se našao na čelu Gradačačke vojne kapetanije. Mladi Husein je tokom svog kapetanstva razvio reputaciju mudrog vladanja i tolerancije, te je postao jedan od najpopularnijih osoba u Bosni.

 Gradaščević je 1831. godine izabran za vođu pokreta za Bosansku autonomiju. Ubrzo je otjerao vezira i ostale koji su bili protiv autonomije, te tako postaje de facto vladar Bosanskog pašaluka. Već 18. jula iste godine Gradaščević savladava vojsku pod zapovjedništom velikog vezira u blizini Štimlja na Kosovu. Odlučuje da ne nastavi pohod i vraća se u Bosnu, gdje su ga njegovi vojnici proglasili novim vezirom 12. septembra. Međutim, 1832. godine pokret za autonomiju je izgubio prednost u ratu. Nakon niza manjih okršaja, ključna bitka se dogodila 17. i 18. maja izvan Sarajeva. Bosanska vojska je poražena nakon što Hercegovačko pojačanje stiže i pridružuje se Osmanlijskoj vojsci.

Iako bošnjački ustanak nije ugašen, Gradaščević je morao bježati u Habsburšku monarhiju 31. maja. Odatle je pregovarao sa sultanom da se vrati u carstvo ali njegova želja nije odobrena u potpunosti. Seli se u Beograd, a onda u Istanbul, gdje je umro od kolere 17. augusta 1834. godine. Danas je “Zmaj od Bonse” tradicionalni bosanski narodni junak i jedna od najuglednijih ličnosti u historiji Bosne i Hercegovine.