Vranduk,Visoko

 Prijava je zatvorena
 
0
Vrsta događaja
HODOLJUBLJA 2009
Datum
subota, 23 Maj 2009 10:00 - 18:00

U okviru projekta "HODOLJUBLJA 2009" predviđena je posjeta ostatcima krunidbene i grobne crkve bosanskih kraljeva u Milima, selo Arnatovići - Visoko, posjeta ostatcima srednjovjekovnom gradu-utvrdi Visoki, na Visočici, Visoko , kao i starom gradu Vranduk kod ZenicePolazak vlastitim automobilima je 23.05.2009. ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu a planirana satnica izgleda ovako :

10:00 - 11:00  Mili - posjeta selu Arnautovicima, ostacima krunidbene i grobne crkve bosanskih kraljeva
11:30 - 12:00  ( * ukoliko se do 23.05. obezbjedi dozvola nadležnih institucija) Okolište—Prahistorijsko naselje u naseljima Okolište i Radinovići, arheološko područje 
13:00 - 14:30  Visoki - Stari grad Visoki - ostatci
16:00 - 18:30  Vranduk - Stari grad Vranduk, graditeljska cjelina

Izvještaj sa Hodoljublja 23.05.2009
Okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu i polazak su realizovani prema utvrđenom planu uz poštovanje dogovorene satnice. Putem do same prve destinacije priključilo se još nekoliko članova tako da je finalno okupljanje uslijedilo u podnožju grada Visoki, tačnije nekih 300m niže od samog utvrđenja cime se kompletan broj učesnika sačinjavao 37 ljudi.
Uslijedilo je penjanje do samog vrha Visočice gdje su izvršen obilazak ostataka kraljevskog grada Visoki kao i održanao predavanje vezano sa historijsku namjenu i osobnosti samog grada. Neke od slika sa ove lokacije možete pogledatiovdje
Na prijedlog članova napravljena je određena izmjena u utvrđenom pravcu kretanja te izvršena posjeta tunelu Ravne koji se nalazi u neposrednoj blizini, te tom prilikom je također bilo govora o samoj osobnosti tunela , saznanjima nastalim pri iskopavanju kao i predmetima koji su na ovoj lokaciji pronađeni (Tunel Ravne)
U selu Arnautovicima ( Mile), održano je predavanje o značaju srednjovjekovne krunidbene i grobne crkve bosanskih kraljeva  na temeljima iste. 
Posjeta Čajangradu protekla je u aktivnom pješačenju uz uspon od nekih 600m do same osmatračnice sa koje se vide i Visoki i Bobovac. Prezentirana je namjena Čajangrada u srednjem vijeku i objašnjeno samo porijeklo imena. (Slike sa Čajangrada)
Posjeta Vranduku protekla je u obilasku samog utvrđenja gdje su i stručni radnici turističke zajednice ZK prezentirali prigodnu izložbu koja je svojevrsna rekonstrukcija srednjovjekovnog utvrđenja Vranduk
Za kraj ovog hodoljublja upriličeno je druženje u vrandučkom ugostiteljskom objektu
 
 

Trajanje događaja

  • subota, 23 Maj 2009 10:00 - 18:00

Lista učesnika

 No Participant 
 

Background Image

Header Color

:

Content Color

: