POSJETA SREDNJOVJEKOVNIM BOSANSKIM NEKROPOLAMA NA LOKALITETIMA ŠABIĆI , UMOLJANI i LUKOMIR

 Prijava je zatvorena
 
0
Vrsta događaja
HODOLJUBLJA 2012
Datum
subota, 30 Juni 2012 06:00 - 21:00

Treće ovogodišnje Hodoljublje u 2012 predstavlja nešto novo i razlikuje se od ostalih po svom sadržaju, cilju i načinu organizacije. U ovom Hodoljublju pokušaćemo da na neki način doživimo život i prostorno okruženje srednjovjekovnog bosanskog čovjeka . U cilju toga posjetićemo najviše aktivno selo u našoj domovini u kojem se način života do dana današnjeg nije značajnije mijenjao još od srednjeg vijeka. Do prije samo desetak godina ovo selo nije imalo modernih sadržaja koje se brzinom ispunjuju skoro svakodnevno. Tehnološki i društveni točak u ovome selu se okreče toliko sporo da još i danas možemo stici taman na vrijeme da osjetimo dah prošlosti i života naših predaka.
Ono sto daje ovom Hodoljublju posebnu atraktivnost je to sto ćemo pješačeći , u duhu srednjovjekovnih administrativnih podjela preci iz Bosne u Humske zemlje, danas poznate pod imenom Hercegovina . Jednim dijelom puta doslovno ćemo i hodati po slovu „i“ iz današnjeg naziva naše domovine, Bosne i Hercegovine (prikazano na slici iz priloga ove objave )

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150946575928044&set=oa.244525568989362&type=1&ref=nf

POSEBNA NAPOMENA ZA OVAJ PUT: 
DO SAMOG LUKOMIRA PLANIRANO JE PJEŠAČENJE PLANINARSKOM MARKIRANOM STAZOM UKUPNE DUŽINE 7Km. ČITAVA DUŽINA PUTA SEM ZADNJE TREĆINE JE U KONSTANTNOM USPONU TE JE OBAVEZNA ADEKVATNA PLANINARSKA OPREMA – PREPORUČUJEMO HLAČE DUGIH NOGAVICA,DEBLJE ČARAPE, PLANINARSKE CIPELE(GOJZERICE) ILI ČVRSTE CIPELE ZA HODANJE, 1-2 LITRA VODE, HRANA POGODNU ZA KONZUMIRANJE U PRIRODI, ZAŠTITNU KREMA ZA SUNCE, ZAŠTITNE NAOČALE, ŠEŠIR, KAPU ILI ADEKVATNUA ZAŠTITA GLAVE OD SUNCA , LIČNA PRESVLAKU 

SAMIM PUTEM DO LIUKOMIRA KAO I NA SAMOM LUKOMIRU NE POSTOJE UGOSTITELJSKI I KOMERCIJALNI OBJEKTI A IZVORI VODE SU OGRANICENI TE STOGA SAVJETUJEMO DA SA SOBOM PONESETE DOVOLJNE KOLIČINE VODE, NAPITAKA TE HRANE ZA LIĆNU POTREBU.
UG BOSONA ZADRŽAVA PRAVO IZMJENE DETALJA TURE.

UČESNICI SAMOVOLJNO I SVJESNO PREUZIMAJU EVENTUALNI RIZIK I PUTUJU NA SVOJU ODGOVORNOST.

 
 

Trajanje događaja

  • subota, 30 Juni 2012 06:00 - 21:00

Lista učesnika

 No Participant 
 

Background Image

Header Color

:

Content Color

: