POSJETA SREDNJOVJEKOVNIM BOSANSKIM UTVRĐENIM GRADOVIMA KUŠLAT I SREBRENICA TE MEMORIJALNOM CENTRU U POTOČARIMA

 Prijava je zatvorena
 
0
Vrsta događaja
HODOLJUBLJA 2012
Datum
subota, 20 Oktobar 2012 10:00 - 20:00

POSJETA SREDNJOVJEKOVNIM BOSANSKIM UTVRĐENIM GRADOVIMA KUŠLAT I SREBRENICA TE MEMORIJALNOM CENTRU U POTOČARIMA


Iako smo ispunili plan i ostvarili četvrto, zadnje ovogodišnje hodoljublje, raspolozenje učesnika za dodatnim pohodima nije splasnulo te smo stoga, prateci trend dobrih vremenskih uslova u oktobru, u mogučnosti da ostvarimo jos jedno, bonus-hodoljublje.
Obzirom na krace dnevno svijetlo odlučili smo da posjetimo samo dvije lokacije, međusobno blize da bi sto manje vremena gubili u transportu.
Započeti ćemo sa usponom na stijenu Kušlat (pješačenje sumskim putem cca 700m umjerene težine) gdje cemo posjetiti ostatke srednjovjekovnog bosanskog grada kao i prve džamije izgrađene na teritoriji Bosne nakon pada kraljevine pod Osmanlisku imperiju.Nakon Kuslata ponovo se spustamo ispod oblaka i idemo do starog grada Sreberenice te cemo putem stati i posjetiti memorijalni centar Potočari.Ukoliko nam vrijeme dozvoli navraticemo i do Gubera i vidjeti taj nadaleko cuveni ljekoviti izvor.Hodoljublje planiramo zavrsiti uz druzenje u lokalnom ugostiteljskom objektu 


POSJETA SREDNJOVJEKOVNIM BOSANSKIM UTVRĐENIM GRADOVIMA KUŠLAT I SREBRENICA TE MEMORIJALNOM CENTRU U POTOČARIMA

Visoko na stijeni,iznad puta Zvornik-Sarajevo, među oblacima,uzdiže se Kušlat 

U 14. stoljeću u srednjovjekovnoj bosanskoj državi historija bilježi utvrđene gradove: Ključ 1325., Kušlat 1345., Bobovac 1351., Visoki 1355., Srebrenik 1376., Dobor 1387. i Samobor 1397. godine. Tvrđava na Kušlatu prvi put se spominje pod imenom Kučlat 1345. godine, u spisu o boravku dubrovačkog zlatara Beneventića u ovom kraju. Podgrađe kao naselje i trgovište kao dubrovačka kolonija pominju se 1436. godine. Kušlat je u sastavu Osmanskog carstva od 1463. godine, sa vojnom posadom u tvrđavi, a prva džamija je sagrađena je odmah nakon osvajanja. 
Putopisac Evlija Čelebija 1664. godine prolazio je tada čuvenim trgovačkim putem Sarajevo - Zvornik. Ostavio je zapis o džamiji na visokoj špicastoj stijeni i gradu podno stijene. "U gradu ima mala Ebu'l Fethova džamija (Sultan Mehmed II Fatih, op.a.), kuće: ćehajina (starješina naselja), imamova, mujezinova i kapidži (vratareva). Zatim ima žitnica, džebhana (oružnica), pet šahi-topova, dizdar (zapovjednik tvrđave) i dvadeset i osam prisutnih vojnika posade."
"Kakav ste mi vi Bosanac kad ne znate za Kušlat?! To vam je na onom dijelu puta koji od Zvornika vodi prema središnjoj Bosni, a poznat je po tome što je tu sagrađena prva džamija u Bosni," zapisao je Ivo Andrić u svojim djelima.


Srebrenjaci Zapadne Europe iskovani srebrom Srebrenice

Srebrenica je bila jedan od najvećih rudnika na Balkanu i Istocne Europe. Kao rudnik prvi put se spominje 1352. pred kraj vladavine bana Stjepana II.Naselje se počelo razvijati u drugoj polovini 14. vijeka, a svoj najveći uspon dostiglo je u prvoj polovini 15. vijeka kao važan trgovački centar sa intenzivnom trgovinskom razmjenom.
Srebrenica je prvo bila u okviru kraljevske domene, kasnije u Zemlji Kovačevića.Srebrenica je u prvim decenijama 15. vijeka, pored Novog Brda najveći rudnik na Balkanu. Vrijednost carinarnice u Srebrenici je porasla za sedam i po puta u odnosu na vrijeme vladavine Tvrtka I. Pored rudarstva se intenzivno razvija trgovina, a oko Srebrenice niču nova naselja u srednjem Podrinju. Kroz regiju se pojačava i trgovački tranzit u pravcu Ugarske i Srbije. Članovi dubrovačke kolonije su bili naročito aktivni u to doba, a njihova naseobina postaje jedna od najjačih na Balkanu.Vremenom sa jačanjem civilnih gradskim naselja javlja se potreba da se zaštite utvrđenjima. Uz to treba imati u vidu stalne napetosti između bosanske i srpske strane oko Srebrenice i polako približavanje i prisustvo Osmanlija (prvo zauzimanje Srebrenice 1439.-1440. godine). 
Kada je sagrađeno utvrđenje tokom osmanskog perioda nije poznato. O ovom gradu također nema puno vijesti. Evlija Čelebija je prošao kroz Srebrenicu 1660. godine i zapisao da se tvrđava nalazi na vrhu jedne stijene. Za tvrđavu ističe da je građena od lijepa kamena i da je petougaone osnove, te da dominira okolinom. Ima dizdara, oko pedesetak vojnika i dovoljnu količinu municije. Napominje da je tvrđava bila tokom osvajanja porušena topovskim mecima i da je u vrijeme vladavine Bajazida II (1481–1512) “nešto popravljena”. 


TEHNIČKE NAPOMENE ZA OVO HODOLJUBLJE: 

IZUZETNO, ZA ONE KOJI NEMAJU VLASTITI PREVOZ POSTOJI MOGUČNOST PREVOZA ZA OGRANICEN BROJ UČESNIKA UZ DOPLATU NA OSNOVNU KOTIZACIJU U IZNOSU OD 25 KM PO OSOBI 
U PREVOZ UKLJUCEN PUT (20.10) SARAJEVO-KUŠLAT-SREBRENICA-BRATUNAC-SARAJEVO - UKUPNO cca 350Km
KOTIZACIJA NE UKLJUCUJE eVENTUALNE PUTNE TROŠKOVE (HARANA, SUVENIRI...)

UCESNICI KOJI SU ZAITERSOVANI ZA OVO HODOLJUBLJE , NEMAJU PREVOZ, PRIJAVILI SU SE ZA PUT I DOBILI POTVRDU DA IMA MJESTA, U OBAVEZI SU DA DO ČETVRTKA 18.10.2012 do 12:00 IZVRŠE UPLATU KOTIZACIJE ČIME SE OSTVARUJE REZERVACIJA MJESTA U VOZILIMA
ZA UPLATE JAVITI SE DIREKTNO GOSP ALENU MAHOVIĆU NA TEL 061/101-890 ili 061/170-343


UČESNICI SAMOVOLJNO I SVJESNO PREUZIMAJU EVENTUALNI RIZIK I PUTUJU NA SVOJU ODGOVORNOST.

Zvanična stranica: http://www.bosona.ba/

 
 

Trajanje događaja

  • subota, 20 Oktobar 2012 10:00 - 20:00

Lista učesnika

 No Participant 
 

Background Image

Header Color

:

Content Color

: