Posjeta srednjovjekovnom bosanskom gradu Bobovac

 Prijava je zatvorena
 
0
Vrsta događaja
HODOLJUBLJA 2013
Datum
subota, 11 Maj 2013 09:00 - 20:00

Dragi Bosonci i oni koji će to tek postati,

svečano otvaramo „sezonu hodoljublja 2013“ po srednjovjekovnim tragovima u Bosni i Hercegovini. Prvo ovogodišnje hodoljublje koje je planirano od strane udruženja 'BOSONA' je izlet na lokaciju srednjovjekovnog bosanskog grada Bobovca kao jednog od svojevremeno najutvrđenijeg starog grada kroz historiju/povijest srednjovjekovne Bosne.

U sklopu hodoljublja na Bobovac, iskoristićemo priliku da posjetimo i Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci, odnosno muzej u sklopu samostana, kao i jednu od najstarijih džamija u Bosni, džamiju sultana Mehmeda II el Fatiha. Također, u obilazak ćemo planirati i posjetu Dusper kući - najstarijoj očuvanoj kući u centralnoj Bosni. Nakon toga, započeti ćemo uspon na Bobovac planinarskim putem.

POSEBNE NAPOMENE ZA OVAJ IZLET: 

PUT:
Do samog Bobovca planirano je pješačenje planinarskom markiranom stazom ukupne dužine 5 km. Zadnja trećina puta pred sami Bobovac je kompletna u usponu, te zahtijeva snagu i kondiciju. Grupa je organizovana na način da se pomogne da svi dođu do zadatog cilja.

ODJEĆA I OBUĆA:
Savjetujemo da učesnici obuću i odjeću prilagode ovakvoj vrsti kretanja (patike, trenerka, presvlaka, kombinovana garderoba – izbjegavajte teksas odjeću, farmerke i suknje/haljine).

HRANA I PIĆE:
Samim putem do Bobovca, kao i na samom Bobovcu ne postoje ugostiteljski i komercijalni objekti, a izvori vode su ograničeni, te stoga savjetujemo da sa sobom ponesete dovoljne količine vode, napitaka, te hrane za ličnu upotrebu.

VRIJEME I MJESTO OKUPLJANJA/POLASKA:
Okupljanje za polazak je ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, u subotu, 11. maja 2013. godine. Okupljanje će trajati u periodu od 7,45h do 8,00h, kako bi krenuli tačno u 08,00 sati. Molimo vas da poštujete zadato vrijeme, jer su posjete muzeju/džamiji/Bobovcu isplanirani u zadatim vremenskim okvirima.

ULAZNICE:
Ulaz u Kraljevu Sutjesku se plaća.
Ukoliko grupa bude brojila do 20 posjetilaca, ulaz je 3 KM.
Ukoliko grupu bude brojila 20 i više posjetilaca, ulaz je 1 KM.

PREVOZ:
Plan je da se ide privatnim automobilima i ići će se na taj način da se popuni kapacitet koliko je to moguće. Po već ustaljenoj praksi, molimo učesnike koji imaju viška slobodnih mjesta u automobilima da se izjasne o broju tih mjesta i eventualnoj mogućnosti da u svoja vozila prime one učesnike koji nemaju vlastiti prevoz. 
Također molimo i one učesnike koji nemaju vlastiti prevoz, a žele da učestvuju u ovom izletu, da nam se što je moguće prije jave da bi im blagovremeno obezbijedili transport. 
Kontaktirati nas možete na email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili na broj telefona: +387 61 530 258. 

Ukoliko imate dodatne prijedloge i sugestije prije okupljanja obavezno napišite na zidu eventa ili direktno na dati email.

 
 

Trajanje događaja

  • subota, 11 Maj 2013 09:00 - 20:00

Lista učesnika

 No Participant 
 

Background Image

Header Color

:

Content Color

: