POSJETA 8. RENESANSNOM FESTIVALU U KOPRIVNICI, HRVATSKA

 Prijava je zatvorena
 
0
Vrsta događaja
HODOLJUBLJA 2013
Last Datum
nedjelja, 01 Septembar 2013 07:00 - 22:00
Lokacija
Koprivnica -
Koprivnica, Croatia
Email
Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Na ogromnom prostoru centra grada Koprivnice,  u okviru koprivničkih bedema - ostatku nekadašnje odbrambene utvrde, organizovan je festival sa temom „srednjovjekovno pivarstvo“. U toku pet dana festival je okupio oko hiljadu izlagača i učesnika iz većeg broja zemalja, te preko 50.000 posjetilaca. Ova manifestacija se u slobodnom interpretiranju može nazvati spektakularnim načinom promovisanja svoje države, kulture i historije, a naposljetku i promicanje turističkog ambijenta samog grada Koprivnice.

U sklopu posjete, prije zvaničnog početka festivala, prohodali smo samom Koprivnicom i njenim prekrasnim parkovima te posjetili i Muzej grada Koprivnice koji se, mimo arheološke zbirke, zbirke oruđa i oružja, numizmatičke postavke i etnografskog odjela posebno ističe po originalnim sadržajem izloženih „Povelja Koprivničkih građanskih sloboda“ iz perioda od 13. do 15. vijeka koje svjedoče o Koprivnici kao slobodnom gradu ukazom mađarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca 4. Novembra 1356. godine. Građani slobodnih kraljevskih gradova imali su u to doba rijetko pravo na izbor vlastitog suca te pravo slobode trgovine.  

Postrojavanje i dolazak kraljevske svite od Zrinskog trga do Koprivničkih bedema označio je svečani trenutak otvaranja renesansnog festivala, nakon čega je uslijedila duga povorka viteških skupina. Kao da smo svi napravili korak u prošlost, uživali smo u  prekrasnom ambijentu srednjovjekovlja. 

Sam koncept manifestacije se odvijao na dvije pozornice, kraljevskoj i viteškoj, čiji su program voditelji festivala redovno najavljivali a posjetioci hrlili da vide sve što bogat sadržaj festivala nudi.

U skladu sa centralnom temom festivala, mnogobrojni posjetioci su bili u mogućnosti prisustvovati cjelokupnom procesu proizvodnje piva na srednjovjekovni način, degustirati pivo i rakiju po tradicionalnoj recepturi pripremljen. Pivopije su uživale u okusu piva od koprive u koprivinom gradu – gradu Koprivnica. Naš direktor Udruženja Bosona, Emir Lagumdžija, osvojio je i nagradu, svojevrstan suvenir, rakiju od koprive, za date tačne odgovore na pitanja iz historije regiona a koja su upriličena u kvizu prije otvaranja samog festivala. 

Doista je bilo neobično i lijepo iskustvo biti dio  festivala bogatog sadržaja za vaše čulo sluha, vida a zacijelo i za čulo okusa. Svuda oko vas zvuci izbacivanja kamenih kugli iz katapulta i pucanja iz topova,  najave borbi mnoštva viteških skupina, zvuk udarca mača od mač i ukrštenog čelika u rukama teško oklopljenih vitezova. Slike darivanja kralja, renesansnog plesa na pozornicama i muzičkih sastava te miris pečenog vola u blizini ili pak slanog šarana na rašljama ostaju u pamćenju vječno. Jaki povici oduševljenja su se prolamali gradom Koprivnicom kada su voditelji programa najavili tzv. lov na veprića gdje su se posjetioci mogli prijaviti i pokušati uhvatiti vepra koji trči izbezumljen među okupljenom masom posjetioca i bježi između postavljenih štandova. Ponuda na festivalu je bila veoma raznovrsna i sa pravom ćemo je opisati kao sveobuhvatnu ponudu. Gatronomska ponuda je obilovala pivom, rakijom i vinima različitih okusa, pečenim mesom, ribljim specijalitetima, suhim kolačičima, te grahom kuhanim u ogromnom kazanu na vatri.

Pregršt ručno rađenog srednjovjekovnog alata i oruđa je bio mamac za kupovinu kako za malu raju tako i za odrasle, počev od vijernih replika kaciga i šljemova, mačeva za odrasle ili pak drvena izrada istih za najmlađe, praćki, štitova, izložba različite aparature za poljoprivrednu oblast, bačvi i svega drugog.

Prisutni su imali i mogućnost isprobati oštrinu vida i spretnosti ruku  ispaljujući prave strijele u metu dok je uz salve smijeha mamilo gađanje drvenim kuglama metu koja je povezana polugom, koja bi, ako se pogodi, bacila kmetskog dečka u bačvu punu hladne vode. Na štandovima prodajnog karaktera nalazile bi se razne stvari i đakonije koje mogu poslužiti kao suvenir i uspomena sa festivala, počev od odjevnih predmeta na uzoru srednjovjekovne modea, preko drvenog posuđa, kućnih potrebština i drugih davno zaboravljenih sitnica. Ono što je možda najviše krasilo bogatu ponudu jesu štandovi specijalizirani za predstavljanje srednjovjekovlja u zaista vjernom smislu, te smo imali štand koji je prikazivao dio sa gubavcima sa posebno najavljenim terminom za „hranjenje gubavaca“. Također, imali smo doslovno interpretiranje „gaženja“ kupusa ili grožđa i spravljanja domačeg piva. Prava poslastica je bilo oblikovanje raznih oruđa za borbe vitezova. Među posjetiocima su bili i najmlađi naraštaji kojima je ponuđeno  mnogo sadržaja za njihovu igru i smijeh, od vrteške u korpama od pruća, igre uz glazbene sastave, nastupa žonglera, slikanja sa vitezovima i mušketirima do tradicionalnih starinskih seoskih igara.

Svi koji njeguju i čuvaju ekologiju i čovjekovu okolinu bi se oduševili propozicijom manifestacije - bez plastike. Naime,  mogli ste unajmiti keramičku kriglu te ići naokolo i kušati razna pića, a i sva se ugostiteljska usluga odvijala bez plastike gdje su keramika, drveno posudje i drveni escajg zauzeli centralno mjesto. Velika pažnja se posvetila u očuvanju čistoće festivala na veoma zadovoljavajućem nivou, sve od detalja kao što su eko wc, organizovan i regulisan parking za posjetioce, do odlaganje smeća gdje je na svakom koraku bila velika kanta obložena jutanom vrećom – sve u duhu i doživljaju srednjovjekovlja. Rezultati ove pažnje su bili i konkretno vidljivi već na samom festivalu obzirom da na čitavoj površini na kojoj se odvijao nije bilo niti jednog odpadka bez obzira na ogroman broj posjetilaca raznovrsne starosne dobi.

Oni koji su dočekali noć među bedemima su bili počašćeni plesom trbušnih plesačica i izvedbama gutača vatre. Za divnu završnicu je bio priređen noćni napad na grad, uz glasne zvuke topova i katapultova, uz gađanje zapaljivim strijelama i kuglama a sve pod mjesečinom nad Koprivnicom.

Ekipa Bosone je ponijela je i donijela prekrasne impresije i stekla značajna iskustva učestvovajući na Renesansnom festivalu u Koprivnici,  sa željom da u bližoj budućnosti projektuje i organizuje sličnu manifestaciju u kojoj ćemo moći predstaviti bogatu kulturnu baštinu i historiju naše ponosne Kraljevine Bosne.

 
 

Trajanje događaja

  • Od četvrtak, 29 Avgust 2013 07:00 do ponedjeljak, 02 Septembar 2013 22:00
    petak, subota & nedjelja

Lista učesnika

 No Participant 
 

Background Image

Header Color

:

Content Color

: