POSJETA SREDVJEKOVNOM BOSANSKOM GRADU ZVORNIK

 Prijava je zatvorena
 
0
Vrsta događaja
HODOLJUBLJA 2013
Last Datum
nedjelja, 29 Septembar 2013 08:00 - 20:00
Lokacija
Zvornik -
Zvornik 75400, Bosna i Hercegovina
Email
Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Drugo ovogodišnje Hodoljublje u 2013. godini koje je planirano od strane udruženja 'BOSONA' vodi nas na dva dana u bosansko Podrinje odnosno u srednjovjekovni bosanski grad Zvornik i okolicu. Na putu od Zvornika prema mjestu gdje ćemo prenoćiti i provesti ostatak vremena, svratićemo na kratko i u Divič. Dan poslije, u nedjelju 29.09.2013 planirano je da posjetimo grad Srebrenicu, odnosno memorijalni centar te, ukoliko vrijeme dozvoli, i ljekoviti izvor Crni Guber.

POSEBNA NAPOMENA ZA OVAJ PUT (MOLIMO DETALJNO PROčITATI ISPOD): OVO HODOLJUBLJE JE PLANIRANO U PERIODU OD DVA DANA UZ PREDVIĐENU KOTIZACIJU

Smještaj u noći 28.09.2013 je obezbjeđen u autentičnom ugostiteljskom objektu na rijeci Drini uz puni gastronomski užitak tokom cijelog boravka.(ručak, večera i doručak)

Grad Zvornik se prvi put spominje 21. maja 1410. godine u dokumentu pod nazivom "Reforma tiones, volumen 33, folio 149"., a današnji naziv Zvornik je dobio 1519. godine. Za staru zvorničku tvrđavu se pretpostavlja da je podignuta krajem XIII ili početkom XIV vijeka. O davanju imena Zvornik postoje tri verzije događaja. Po prvoj grad je mogao dobiti ime po zvoniku neke porušene crkve koja je stajala na mjestu današnjeg gradskog područja. Po drugoj grad je dobio ime po zvoniku franjevačkog samostana koji je podignut početko XV vijeka u Zvorniku, na Fetiji. Po trećoj verziji Zvornik je dobio ime po tome što je teren na kome je podignut kada se gleda sa druge obale u obliku Zvona. Početkom XV vijeka ispod zvorničke tvrđave formiralo se podgrađe Podvoznik (današnji Zvornik), koji je najveći uspon imao u prvoj polovini XV vijeka. Tada je imao oko 2.000 stanovnika i ubrajao se u gradove srednje veličine u Evropi. Usponu Zvornika značajno je doprinio njegov povoljan geografski položaj na raskrsnici važnih geografskih puteva. Zanimljiva je i činjenica da se u to vrijeme u Zvornika formirala jedan od najjačih dubrovačkih naseobina na području srednjovjekovne Bosne.

 
 

Trajanje događaja

  • Od subota, 28 Septembar 2013 08:00 do nedjelja, 29 Septembar 2013 20:00
    subota & nedjelja

Lista učesnika

 No Participant 
 

Background Image

Header Color

:

Content Color

: