POSJETA SREDNJOVJEKOVNOM BOSANSKOM GRADU PRUSAC

 Prijava je zatvorena
 
0
Vrsta događaja
HODOLJUBLJA 2013
Datum
subota, 26 Oktobar 2013 07:00 - 22:00
Lokacija
Prusac -
Prusac, Bosna i Hercegovina

Posjeta srednjovjekovnim bosanskim župama Uskoplje i Rama - Donji vakuf, Prusac, Vesela straža, Odžak, Susid, Gornji Vakuf, Prozor

Posljednje zvanično Hodoljublje u 2013. godini koje je planirano od strane udruženja 'BOSONA' vodi nas kroz doline srednjovjekovnih bosanskih župa (župa- srednjovjekovna administrativna oblast) Uskoplja i Rame. Ove čarobne doline, iako geografski omeđene močnim prirodnim uzvišenjima zapljuskivane su neprekidno nemirnim vrtlozima historijskih dešavanja u srednjovjekovnoj bosanskoj državi. Na čitavom potezu Uskoplja, počevši od Donjeg Vakufa, preko Prusca i Vesele straže pa sve do Gornjeg Vakufa prostiru se kulturno-historijska blaga i unikatne zaostavštine koje se preko Prozora nastavljaju kroz mističnu Ramu sve do Neretve. 
Posjetićemo stari grad Prusac i njegove znamenitosti pa prateći čudesnu vodenu arteriju stiči i do same Ajvaz-dedine stijene sa koje ćemo se spustiti do zagonetne Vesele straže. Ukoliko nam vremenski uslovi dozvole, pozdravićemo Kamene svatove i stari grad Susid te običi Rusetmpašća i Sulejmanpašića kule u Odžaku. Otkucaji zvona sa stare sahat kule ispratiće nas iz Gornjeg Vakufa i provesti kroz Prozor i njegove skrivene zidine nakon kojeg ćemo se sa Gornje Rame spustiti do Humskih zemalja ka Neretvi te završiti druženje u Jablanici.

Na svim lokacijama koje uspijemo posjetiti održače se i krače prigodno predavanje o samom lokalitetu a ovom prilikom pozivamo i lokalne mještane/starosjedioce da nas kontaktiraju i budu nam neka vrsta neobaveznog domaćina te nam se pridruže u druženju i možda otkriju ponešto o svojem naselju što se i ne nalazi u zapisima. 

 

U župi Uskoplje (usko polje), oko gornjeg Vrbasa, nalazili su se gradovi Susjed, Vesela Straža i Biograd (Prusac). Ovaj predio je u srednjem vijeku predstavljao važnu raskrsnicu puteva, koji su vodili od Splita i iz dolina rijeke Laške i Bosne. Župa se dijelila na Gornje i Donje Uskoplje. U Gornjem Uskoplju nalazio se grad Susid, a u Donjem gradovi Prusac i Vesela Straža.
Iz srednjovjekovnog perioda o Pruscu nema pouzdanih pisanih podataka. U doba borbi izmedu Osmanlija i Madara u drugoj polovini XV vijeka granica u župi Uskoplje bila je nestalna. 
Osmanlije su vjerojatno zauzele grad 1463. godine, ali grad tada nije ostao pod njihovom upravom. U jesen iste godine vojska Hercega Vladislava operira u župi Uskoplje pomažući da se oslobodi Jajce od Osmanlija. Tada je, vjerojatno, Prusac prešao pod upravu Hercega Vladislava. U defteru iz 1468. godine nema Vesele Straže ni Biograda vec se spominju grad Susjed i trg Gračanica. 
Navedenih gradova nema ni u popisima iz 1485. i 1489. godine.Prvi puta se ime Prusca spominje u pismu bosanskog namjesnika sandžaka Skender-paše Mihajloglua (Mihajlovica) Dubrovčanima, napisano “Na Pruscu gradu 29. julija”. Godina nije napisana, a Truhelka je datirao ovo pismo u 1478, vjerojatnije oko 1478-80.godine. Ovaj datum, kao prvi mogući spomen imena grada Prusca, navode Mazalić, Kreševljaković, Vego i Šabanović. Definitivno je Prusac osvojio sin Skender-paše, Mustaj-beg 1502. godine 

 
 

Trajanje događaja

  • subota, 26 Oktobar 2013 07:00 - 22:00

Lista učesnika

 No Participant 
 

Background Image

Header Color

:

Content Color

: