POSJETA FOJNICI - MUZEJ SAMOSTANA FOJNICA, MUZEJ I NAKŠIBENDIJSKA TEKIJA U VUKELJIĆIMA

 Prijava je zatvorena
 
0
Vrsta događaja
HODOLJUBLJA 2014
Datum
subota, 11 Oktobar 2014 08:00 - 20:00
Lokacija
Vukeljići -
Vukeljići, Bosna i Hercegovina
Email
Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Poziv svim zainteresovanim da nam se priključe u 

POSJETI FOJNICI - MUZEJ SAMOSTANA FOJNICA, MUZEJ I NAKŠIBENDIJSKA TEKIJA U VUKELJIĆIMA 

Treće i zadnje ovogodišnje zvanično Hodoljublje u sklopu projekta "Hodoljublje 2014" koje je planirano od strane Udruženja 'BOSONA' je posjeta fojničkom kraju. U jednodnevnoj posjeti 11.10.2014 posjetićemo nakšibendijsku tekiju Vukeljičima kao i lokalni privatni muzej u kojem se može vidjeti bogata zbirka nošnji derviša kao i staro bakreno suđe, muzički instrumenti, knjige, geografske karte, te impresivna zbirka od stotinu četrdeset bosanskih ćilima. Neki od predmeta stari su i preko šeststotinaipedeset godina.
Muzej Franjevačkog samostana baštini neprocjenjivo kulturno-historijsko blago i već više od šest vijekova je hroničar dešavanja koje su obilježile historiju naše zemlje. Dio kulturno-historijskog blaga koje samostan čuva su kompletna Biblija napisana na arapskom jeziku, dio Svetog pisma napisan rukom na turskom jeziku, što je jedini primjerak u svijetu, Muhamedov list napisan zlatom te svakako najvrjedniji eksponat, čuvena Adhnama i plašt kojim je sultan Mehmed Fatih II ogrnuo fra Anđela Zvizdovića a tu je i Fojnički grbovnik iz 1340. godine. Posjetićemo i fojničku Atik džamiju koja je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja a navratićemo i u najstariji sačuvani objekat od javnog značaja , fojničku musafirhanu. Sabiranje utisaka i nastavak druženja planiramo na karaju ove posjete u restoranu Ribnjak u Fojnici.

POSEBNE NAPOMENE ZA OVAJ IZLET: 
Ovo "Hodljublje" je predviđeno u jednodnevnom aranžmanu u subotu 11.10.2014 

Cijena kotizacije je 10,00 KM po osobi i uključuje ulaznice za dva muzeja.

Svi ostali troškovi prevoza vlastitim automobilima i dnevnih obroka nisu uključeni u cijenu kotizacije.

Uplate kotizacije je potrebno izvršiti do petka 10.10.2014 a najkasnije na sam dan polaska 11.10.2014.

Detaljne informacije oko uplate kotizacije možete dobiti putem tel: 061/530-258,061/170-343 ili putem e-mail-a : Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

U slučaju odgađanja ovog "Hodoljublja", UG Bosona preuzima odgovornost povrata uplćenih sredstava u istom iznosu.

PUT:
Do Vuklejića i Fojnice dolazimo osobnim automobilima 11.10.2014.

DETALJAN TERMIN PLAN MOŽETE POGLEDATI NA : www.bosona.ba/pdf/fojnica2014.pdf

ODJECA I OBUCA:
Savjetujemo da učesnici obuću i odjeću prilagode ovakvoj vrsti kretanja rekreativnog tipa(Vukeljići). Obzirom na promjenljive vremenske uslove u oktobru preporučuje se dublja nepromočiva obuća te odjeća adekvatna za ovo doba godine. 

HRANA I PICE:
Samim putem predviđena je posjeta ugostiteljskim i komercijalnim objektima a mimo toga savjetujemo da sa sobom ponesete dovoljne količine vode, napitaka, te hrane za ličnu upotrebu prema želji i navikama.

VRIJEME I MJESTO OKUPLJANJA/POLASKA:
Okupljanje za polazak je ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, u subotu, 11. oktobra 2014. godine.
Okupljanje ce trajati u periodu od 07:00h do 07:30h, kako bi krenuli tačno u 07:30 sati.

PREVOZ:
Plan je da se ide privatnim automobilima i ići ce se na taj način da se popuni kapacitet koliko je to moguće. Po već ustaljenoj praksi, molimo učesnike koji imaju viška slobodnih mjesta u automobilima da se izjasne o broju tih mjesta i eventualnoj mogućnosti da u svoja vozila prime one učesnike koji nemaju vlastiti prevoz. 
Kontaktirati nas možete na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili na broj telefona: +38761530258, +38761170343 

Ukoliko imate dodatne prijedloge i sugestije prije okupljanja obavezno javite direktno na dati e-mail.

Oficijelna stranica:http://www.bosona.ba/

Posjeta ce biti objavljena na FB stranici Bosone a na oficijelnoj stranici Bosone kao i prethodne posjete: http://www.bosona.ba/ba/Default.aspx?p=3
-------------------------------------------------------------------------------
POSJETA FOJNICI - MUZEJ SAMOSTANA FOJNICA, MUZEJ I NAKŠIBENDIJSKA TEKIJA U VUKELJIĆIMA 

SLIKE SA PREDHODNIH OKUPLJANJA: http://bosona.ba/galerija/main.php

Nakšibendije tj članovi nakšibendijskog tarikata su dobili ime po šejhu Muhammedu Behauddinu el-Buhariju Nakšibendiju (u.1389.) iz Uzbekistana. Nakšibendije karakteriše jak naglasak na hizmetu-služenju(islamu, zajednici, džematu, tekiji). Također ih karakteriše to što lanac prenošenja znanja od Poslanika, alejhi-selam, ne ide samo preko Alije, r.a., već i preko Ebu Bekra, r.a. Temelj ovog tarikata je čuvanje propisa Šerijata. Poznate su riječi šejha Nakšibenda: "Vanjsko je za svijet, unutrašnje za Boga." U Bosnu nakšibendijski tarikat dolazi zajedno sa islamom, a veće širenje doživljava u 18. i 19. vijeku. Trenutno je najzastupljeniji tarikat u BiH

Musafirhana je imenica ženskog roda, arapsko – perzijskog porijekla i označava gostinsku kuću za putnike namjernike. Poreskim olakšicama, vakufima, ali i direktnim novčanim davanjima, država je finansirala ovakve komunalne objekte koji su zauzvrat putnicima na proputovanju obezbjeđivali besplatni trodnevni boravak (smještaj i hrana) u musafirhani. Pretpostaviti je da je i porijeklo narodne krilatice „Svakog gosta, tri dana dosta“ u uskoj vezi sa ovim važnim stambeno – komunalnim objektom. Ako je Atik džamija najstariji sačuvani sakralni objekat u gradu, onda je, prema svim pokazateljima, fojnička musafirhana vjerovatno najstariji stambeni objekat. Ne zna se godina gradnje, ali je za pretpostaviti da je nastala krajem 16. vijeka.

Privatni muzej u Vukeljičima je inicirao doktor Ćazim Hadžimejlić, historičar umjetnosti i kaligraf.U muzeju se danas mogu vidjeti narodne nošnje, a posebno je bogata zbirka nošnji derviša nakšibendijskog, mevlevijskog i rufaijskog reda, kao i najrazličitijih derviških kapa. U muzeju se također nalazi i staro bakreno suđe, muzički instrumenti, knjige, geografske karte, te impresivna zbirka od stotinu četrdeset bosanskih ćilima kojima je zastrta cijela porodična kuća u kojoj je muzej i otvoren. Neki od predmeta stari su i preko šeststotinaipedeset godina.

Muzej Franjevačkog samostana baštini neprocjenjivo kulturno-historijsko blago, koje svjedoči o viševijekovnom postojanju Bosne i Hercegovine kao uređene i jake države. Ovaj muzej se nalazi na Listi kulturno-historijskog blaga Bosne i Hercegovine i već više od šest vijekova je hroničar nebrojenih dešavanja i znamenitih osoba koje su obilježile historiju naše zemlje.Dio kulturno-historijskog blaga koje samostan čuva su kompletna Biblija napisana na arapskom jeziku, dio Svetog pisma napisan rukom na turskom jeziku, što je jedini primjerak u svijetu, te dokument Burutlija Skender Paše iz 1486. godine, Muhamedov list napisan zlatom te svakako najvrjedniji arhivski eksponat, čuvena Adhnama. Drugi najvrjedniji primjerak je plašt kojim je sultan Mehmed Fatih II ogrnuo fra Anđela Zvizdovića, napravljen od turske svile iz 1460-ih godina. Ujedno, za čuveni Fojnički grbovnik koji je također izložen u muzeju, smatra se da potiče iz 1340. godine. 

Prvu skromnu bogomolju (mesdžid) podigao je domaći čovjek, Mustafa sin Hizira, 1551. godine. Popis iz 1604. godine bilježiće navedenu bogomolju kao džamiju pod imenom Atik (stara) džamija. Fojnička Atik džamija je istinski kulturno – historijski biser fojničkog kraja. Ovaj objekat važi za jedan od najstarijih u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a izgrađen je 1551. godine. No, ono što ovu džamiju razlikuje od većine drugih u našoj zemlji jeste činjenica da u svojoj višestoljetnoj historiji nikada nije pretrpjela ozbiljne vizualne promjene. Baš onako kako je njen izgled zamislio Mustafa Hadr prije skoro 500 godina, Atik džamija i danas krasi stari dio gradića koji se, kao rijetki, može pohvaliti iznimno bogatom i slavnom historijom. Zanimljivo je da mahala u kojoj je smještena, prema osnivaču džamije i danas nosi ime Hadrovići

 
 

Trajanje događaja

  • subota, 11 Oktobar 2014 08:00 - 20:00

Lista učesnika

 No Participant 
 

Background Image

Header Color

:

Content Color

: