27. juli 2021, Mostar – Promocija knjige i izložba “Ćirilični i epigrafski spomenici srednjovjekovne Bosne i Hercegovine”

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021” u organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar u Centru za kulturu 27. 07. u 19:00 biće upriličena promocija knjige i izložba “Ćirilični i epigrafski spomenici srednjovjekovne Bosne i Hercegovine” autora Šefika Bešlagića.
Riječ je o građi iz privatnog arhiva Šefika Bešlagića, dnevnicima, crtežima i bilješkama s terena, dijelovima rukopisa i izdanja njegovih knjiga, dokumentima koje je Fondaciji “Stećak” u BiH na čuvanje predala Atija Imamović Bešlagić, kćerka Šefika Bešlagića.
Šefik Bešlagić je skupio mnoštvo građe, dokumenata, različitih svjedočanstava vremena o brojnim ćiriličnim i epigrafskim natpisima u srednjevjekovnoj Bosni.
Zahvaljujući njegovoj knjizi, te izložbi koja će biti priređena, možemo saznati nešto više o broju, vremenu, geografskom rasprostiranju srednjevjekovnih epigrafskih spomenika.

Šefik Bešlagić rođen je 1908. godine u Tuzli. Radio je u Tuzli, Gračanici, Doboju kao direktor Gimnazije, a nakon 1952. godine bio je direktor Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa SR BiH. Njegovo krucijalno djelo je popis srednjovjekovnih stečaka, ne samo u BiH već i u svim zemljama u kojima se oni prostiru, to su zapadni dijelovi Srbije, Crne Gore i Hrvatske.
Iza sebe je ostavio djela trajne vrijednosti. U svom vremenu pripadao je omalenoj plejadi stručnjaka, entuzijasta i ljubitelja starine, koji su predstavljali nosioce poslijeratnog, socijalističkog i modernog izučavanja bosanskohercegovačke kulturne baštine. U tom miljeu je gradio i izgradio naučni i stručni respekt koji je po kvalitetnim rezultatima daleko prevazilazio granice Bosne i Hercegovine, Jugoslavije i šire.

Preokupacija Bešlagićevog interesa je kamen, djelo ljudskog stvaralaštva u kamenu. To su stećci, nišani, stolice i korita, pretežno nadgrobni spomenici, ali i natpisi, načini zrade, simbolika ukrašavanja, pripadnost, rasprostranjenost, evidentiranje, konzerviranje, zaštita i upotrebna vrijednost kamena.

Šefik Bešlagić zalagao se za zaštitu materijalnih spomenika kao integralne kulturne baštine Bosne i Hercegovine.