29.05.2021 – 3D izložba najljepših stećaka u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine

Historijski muzej Bosne i Hercegovine ugostit će izložbu Stećak.3D baziranu na savremenoj VR tehnologiji. Otvaranje izložbe je u subotu, 29. maja u 12:00 sati trajaće do 2. juna 2021.godine.
Nakon Sarajeva izložba putuje u Zvornik, potom Zenicu, Mostar, Banjaluku i Stolac.

Izložbu Stećak.3D organizira Fondacija Mak Dizdar u okviru šireg projekta “StećAR: Enhanced Vision of Stećak” koji se bavi mapiranjem nekropola stećaka i povezivanjem mladih iz Bosne i Hercegovine kroz rad na aktualiziranju kulturne baštine.

Na izložbi će biti predstavljeni neki od najljepših stećaka sa 10 lokaliteta u Bosni i Hercegovini, a posjetioci izložbe će imati priliku da dožive posve novo iskustvo srednjovjekovnih nekropola pogledom kroz VR naočale. Idejni kreator izložbe je Zlatan Filipović, profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima a Mašinski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru zaslužan je za izradu 3D printova.

Na web stranici https://stecakmap.info/ koja je kreirana u okviru ovog projekta, predstavljene su fotografije, GPS koordinate i osnovni podaci o preko dvije stotine nekropola širom Bosne i Hercegovine i na teriroriji nekadašnje Kraljevine Bosne a koje su prikupili projektni volonteri.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).