6. juli 2021, Na Bjelašnici započelo snimanje igranog filma “Illyricvm”

U utorak, 6. jula je na Bjelašnici iznad Sarajeva započelo snimanje igranog filma “Illyricvm” režisera Simona Bogojevića Naratha.
Radnja filma smještena je u 36. godinu prije naše ere, a kao glavni lik se pojavljuje mladi Liburn, Volsus, kojeg sa sobom vodi rimska jedinica. Jednostavan zadatak koji jedinica ima u skupljanju poreza, pretvara se u iznenadni sukob s naizgled pokorenim ilirskim narodima.
Film će pokušati da prikaže arhaični, emocionalni svijet Ilira te neobične i brutalne ilirske zakone i tradicije kroz oči ovog mladića koji pripada narodu Liburna (kojeg Rimljani također vide kao primitivnog). Volsus ali i Rimljani postepeno shvataju da njihovi svjetovi i nisu toliko različiti.
Glumačka postava sastavljena je od glumaca iz Hrvatske, Kosova, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a u zapaženim ulogama su Filip Križan, Labeat Bitiqui, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Franjo Dijak i Adrian Pezdirc.
Film se nalazi u produkciji zagrebačke Kinorame, slovenske kuće Forum Ljubljana, talijanske La Sarraz Pictures, kosovske Buka Production i bosanskohercegovačke kuće SCCA/Pro.Ba.