Godišnjica smrti Elizabete Kotromanić 16.01.1387

na slici kruna Elizabete Kotromanić (Muzej zlata i srebra (SICU) u Zadru, Hrvatska)

na slici kruna Elizabete Kotromanić (Muzej zlata i srebra (SICU) u Zadru, Hrvatska)

Elizabeta Kotromanić, rođena 1340. godine, bila je kćerka bosanskog bana Stjepana II i poljske princeze Elizabete Piast.Ban Stjepan II odbio je bračnu ponudu srpskog cara Dušana, koji je želio oženiti svog sina za Elizabetu. Tada ban Stjepan II šalje Elizabetu na dvor ugarske kraljice Elizabete, majke ugarskog kralja Ludovika. Nakon smrti prve Ludovikove žene, Maragarete, kraljica Elizabeta i ban Stjepan II ugovaraju brak između Ludovika i Elizabete, jer je ban smatrao ovaj brak dobrim političkim potezom.Vjenčanje je sklopljeno 20. juna 1353. godine, ali Elizabeta Kotromanić nikada nije okrunjena, kao što je to bio običaj u Mađarskoj i Poljskoj. U braku s Ludovikom rodila je tri kćeri Katarinu, Mariju i Jadvigu. Međutim, najstarija ćerka Katarina umrla je u dobi od osam godina.Nakon smrti Ludovika, 10-to godišnja kćerka Marija je postala kraljica Ugarske, a Elizabeta je postala reganta od trenutka ustoličenja Marije pa do njene udaje.
Marija se trebala udati za Sigismunda Luksemburškog, međutim Elizabeta je smatrala da će je to koštati moći, te je raskinula zaruke Marije i Sigismunda i pokušala zaručiti kćerku za sina francuskog kralja Karla V. Sigismund je pokvari planove Elizabeti te oženio Mariju 1385. godine.
Odlaskom Sigmunda iz Ugarske godinu dana poslije, Marija je zbačena sa prijestolja u korist napuljskog kralja Karla III. Elizabeta je 7 sedmica nakon krunidbe Karla III naručila njegovo ubistvo. Iste godine Elizabeta sa Marijom odlazi u Hrvatsku, gdje su ih oteli plemići koji su htjeli osvetu kralja Karla III.

Elizabeta Kotromanić, 16. januara 1387. godine, na zahtjev Karlove udovice Margarete zadavljena je pred očima svoje kćerke i tajno sahranjena u Crkvi svetog Krševana.