Kroz Humske Zemlje I

Poziv članovima UG Bosona kao i simpatizerima ali i svim zainteresovanim za kulturno-historijsko nasljeđe Bosne i Hercegovine da nam se priključe na drugom ovogodišnjem „Hodoljublju 2016“ – “KROZ HUMSKE ZEMLJE” (Zahumlje/Istočna Hercegovina I)
Drugo ovogodišnje zvanično „Hodoljublje“ u sklopu projekta “Hodoljublje 2016” koje je planirano od strane Udruženja “BOSONA’ je posjeta Hummskim zemljama koje su sačinjavale srednjovjekovne župe u donjem toku sliva rijeke Neretve. U prvom danu planiramo obići fantastični ilirski Daorson, čuvenu
nekropolu Radimlja, tajanstvenu nekropolu Boljuni, prkosnu Hadžibegovu kulu te izaći na bosanske obale i noćiti u Neumu. Dan poslije uživaćemo u višesatnom obilasku Stonske tvrđave i pratećih muzejskih objekata a se vratićemo se dolinom zelene Neretve.Putem u povratku planiramo, ukoliko okolnosti dozvole, opciono posjetiti i ostatke tvrđave Brštanik kao i natpis vojvode Mastana Bubanjića u Drežnici.
POSEBNE NAPOMENE ZA OVAJ IZLET:
Ovo “Hodljublje” je predviđeno u dvodnevnom aranžmanu.
Polazak je u subotu 21.05.2016 a povratak u nedelju 22.05.2016. Noćenje je predviđeno u Neumu.
OBZIROM DA ĆE SE NEDLJENE AKTIVNOSTI OBAVLJATI NA TERITORIJI REPUBLIKE HRVATSKE SVI UčESNICI SU OBAVEZNI PONIJETI VAŽEČE PUTNE ISPRAVE (PASOŠE) JER U SUPROTNOM NEĆE MOĆI OBIĆI STONSKU TVRĐAVU, ZIDINE I MUZEJE
Cijena noćenja u Neumu i svih ulaznica za sve atrakcije predviđene svih dana putovanja iznosi 45,00KM po osobi i obavezna je za sve učesnike.
Cijena kotizacije organizacije Hodoljublja za osobe koje nisu članovi UG Bosona iznosi dodatno 10,00 KM po osobi dnevno.
Svi ostali troškovi prevoza vlastitim automobilima i dnevnih obroka nisu uključeni u cijenu kotizacije i organizacije.
Članovi UG Bosona nemaju obavezu plaćanja kotizacije za organizaciju Hodoljublja.
BROJ MJESTA JE OGRANIČEN. UPLATE ZA OVO HODOLJUBLJE POTREBNO JE IZVRŠITI NAJKASNIJE DO 17.05.2016 DO 16:00 ČIME ĆE VAŠA REZERVACIJA BITI I POTVRĐENA.
ČLANOVI UG BOSONA UPLAČUJU 45,00 KM A OSOBE KOJE NISU ČLANOVI 65,00KM PO OSOBI.
Uplate naznačenih iznosa za ovo hodoljublje možete izvršti svaki dan do 17.05.2016 kod blagajnika UG BOSONA.
Detaljne informacije o naćinu uplate možete dobiti putem tel: 061/530-258,061/170-343 ili putem e-mail-a : bosona@bosona.ba
U slučaju odgađanja ovog “Hodoljublja”, UG Bosona preuzima odgovornost povrata uplaćenih sredstava u istom iznosu.
PUT: Do Stona dolazimo osobnim automobilima preko Moratara, Stoca, Hutova i Neuma.(mapa kretanja u prilogu objave)
ODJECA I OBUCA:
Savjetujemo da učesnici obuću i odjeću prilagode ovakvoj vrsti kretanja rekreativnog tipa po prirodnom terenu koje ima oblike blaže planinarske ture i ponesete zastitu od sunca.
HRANA I PICE:
Samim putem pravićemo pauze kod par ugostiteljskih objekata (Jablanica(kafa), Stolac(ručak) i Neum(večera/doručak)) a savjetujemo da mimo toga sa sobom ponesete dovoljne količine vode, napitaka, te hrane za ličnu upotrebu prema želji i navikama.
VRIJEME I MJESTO OKUPLJANJA/POLASKA:
Okupljanje je predviđeno na parkingu ispred Konzuma na Dobrinji (bivši Merkator). Parking se nalazi označen i na slici u obajvi ovog Hodoljublja
Okupljanje ce trajati u periodu od 06:45h do 07:00h, kako bi krenuli tačno u 07:00 sati.
PREVOZ:
Planirano je da se ide privatnim automobilima.
Kontaktirati nas možete na e-mail:
bosona@bosona.ba ili na broj telefona: +38761530258, +38761170343
Ukoliko imate dodatne prijedloge i sugestije prije okupljanja obavezno javite direktno na dati e-mail. bosona@bosona.ba