Posjeta 7. Međunarodnom viteškom turniru Sveta Helena , Hrvatska

Na lokalitetu Svete Helene nedaleko od Zagreba, 24., 25. i 26. maja 2013. godine održao se sedmi Međunarodni viteški turnir Sveta Helena kojem su ove godine prisustvovali i predstavnici UG Bosona.

Borba katapultima, noćna i dnevna opsada grada, viteški dvoboji, autentična aleja vitezova, zabavni princezin dvorac sa labirintom i sajam starih zanata, samo su dio brojnih atrakcija koje su nas dočekale i oduševile na ovom turniru. U takmičarskom programu za atraktivne novčane nagrade, vitezovi su se takmičili u nekoliko različitih disciplina – u mačevalačkom turniru skupina vitezova (melee), u pojedinačnim borbama vitezova bohurtu i to u dvoboju bodežima, dvoboju sa kratkim mačem i štitom i dvoboju sa dugim mačem, te na pojedinačnom i ekipnom streličarskom turniru i mnogim raznim drugim disciplinama kojima je dočaran život i aktivnosti u srednjem vijeku na ovim prostorima.

Imali smo priliku vidjeti performanse koji prikazuju metode i prakse srednjovjekovne medicine, pripremanje jela kao i dvorske i narodne plesove. Okušali smo se i sami u gađanju stelama iz velikog luka te počastili kahfom u turskom taboru. Posebno nas je odusevio nastup i viteški program skupine Markus M koji su priredili svojevrstan spektakl uz interesantnu pricu i istinski atraktivne dvoboje raznim oružjima. Osim viteških uzbuđenja imali smo priliku vidjeti i sajam starih zanata te ostale zabavne srednjevjekovne radionice za djecu i odrasle uz mnoštvo ponude jela i pića i unikatnih ručno rađenih suvenira.

Dolaskom noći, priređen je neponovljivi spektakl noćne bitke i napada na zidine grada u kojoj su katapulti bacali vatrene kugle, nebo parale mnogobrojne vatrene strijele a mnoštvo oklopljenih vitezova, naoružanih do zuba, sukobilo se mačevima , kopljima i sjekiramna na poljani ispred zidina grada. Mačevi su sijevajući lomili neprijateljske oklope uz zveket čelika i bubnjeva koji su pozivali u napad uz tupe udarce borbenih ovnova o kapije grada. Nakon ovog vatrenog boja nastavilo se sa prigodnim muzičko-zabavnim programom do kasno u noć uz igru, pjesmu i druženje.

Za organizaciju Međunarodnog viteškog turnira Sveta Helena zaslužni su Vitezovi zelingradski okupljeni u udruženje koje se bavi proučavanjem i prezentiranjem hrvatske srednjevjekovne historije i koje je osnovano je 2007.g. u Sv. Ivanu Zelini sa svrhom da prezentira srednjevjekovni Zelingrad i život u njemu. Udruženje broji 35 članova koji su se specijalizirali za pojedina područja poput mačevanja, bojnih naprava, streličarstva, vatrenog oružja, konjaništva, srednjevjekovne kuhinje, srednjevjekovnih kostima i numizmatike. Udruženje ima bogat srednjevjekovni viteški tabor sa desetak šatora i mnoštvom viteške opreme, sa čime je rado viđen gost na brojnim viteškim događanjima u Hrvatskoj, te širom Europe. Za potrebe rekonstrukcija srednjevjekovnih bitki i opsada udruženje koristi drvenu maketu utvrde te brojne opsadne naprave koje su izradili sami članovi. Od replika bojnih naprava koje su u funkciji tu su 3 katapulta, balista, trebuše, 2 opsadna ovna, oklopljena bojna kola, te nekoliko topova.

Ovom prilikom se zahvaljujemo organizatoru na besprijekorno planiranom i izvedenom spektaklu sa željama da ova tradicija potraje i do slijedećeg vijeka te uz nadu da ćemo se slijedeće godine i sami aktivno uključiti te svojim aktivnostima doprinijeti da ovaj turnir proširi u jedan od najznačajniji u regiji i Europi.