Potkriža – srednjovjekovno jelo koje od zaborava čuvaju mještani Vranduka

Obilježavajući duh srednjovjekovne Bosne na tvrđavi u Vranduku kod Zenice posjetioci su imali priliku uživati i u hrani iz tog vremena, a na jelovniku se našla i potkriža od pilećeg mesa.Osim sača u kojem se pripremalo više vrsta mesa, te gljiva koje su nakon prženja došle do stola, tradicionalna potkriža je izazvala oduševljenje prisutnih koji su željeli uživati u okusu hrane iz srednjovjekovnog vremena.
Hranu su pripremale žene iz Vranduka Senada Kahriman, Senada Beširević i Rabija Bajramović koje su za svoje specijalitete dobile samo riječi hvale.
Način pripreme tradiconalne potkriže:
Na početku je potrebno napraviti pogaču čiji recept nije isti od sredine do sredine. Mi smo ovu pogaču napravili od običnog brašna, vode, soli i suhog kvasca. Nakon što se pogača ispeče, potrebno je izrezati je na komade koje ćete redati u tepsiju. U drugom dijelu potkriže pripremate piletinu koja se treba raskuhati, a nakon što se raskuha u vodi sa lukom i vegetom, temeljac ne bacajte.
U nastavku ističe kako je luk i piletinu potrebno isjeckati na sitne komadiće, a potom poredati prvi sloj pogače na koji će se staviti piletina i luk te sve to zaliti temeljcem.
Potkriža je nekada bila tradicionalno bosansko jelo koje se služilo u veoma posebnim prilikama, iako je pomalo zaboravljeno, u nekim porodicama je i dalje čest obrok. Osim piletine, u potkrižu možete staviti i junetinu, suho meso i teletinu.