Promocija izdanja „Žene srednjovjekovne Bosne“ u Tešnju

Četvrta bosanskohercegovačka promocija izdanja „Žene srednjovjekovne Bosne“ u organizaciji Udruženja građana Bosona i u saradnji sa Javnom ustanovom Muzej Tešanj biće održana se okviru manifestacije “Tešanjsko proljeće 2015”.
Promocija će biti održana 11.aprila 2015 sa početkom u 17 sati u Eminagića konaku u Tešnju
http://muzejtesanj.org/
Izdanje „Žene srednjovjekovne Bosne“ prikazuje i demistificira položaj bosanskih žena i žena bosanskog porijekla kroz srednji vijek, te predstavlja svojevrstan vid odavanja počasti za 11 najpoznatijih heroina iz naše prošlosti.
Obrađena historiografija, od strane grupe autora iz Udruženja, predstavlja žene koje su na različite načine obilježile svoje vrijeme i pronijele slavu svoje države po starom kontinentu.
Sadržaj promocije biće ispunjen kratkim i atraktivnim izlaganjima o tematici izučavanja historijskih izvora i metodologiji korištenoj pri izradi brošura i naučnih dijela, o položaju žena u srednjovjekovnoj Bosni kao i predstavljanju žena u srednjovjekovnoj heraldici i heraldici kao pomoćnoj historijskoj nauci općenito.
Moderator prezentacije biće sekretar UG Bosona Meliha Fazlić a izlagači članovi uprave udruženja mag. hist. Dženan Dautović, prof. Dr.sc.Adnan Ibrahimović te Emir Lagumdžija izvršni direktor UG Bosona.
Izrada brošure je rezultat saradnje Udruženja građana Bosona i Općine Novo Sarajevo, koja je svojom svesrdnom podrškom omogućila da jedno ovakvo izdanje nastane i dospije u ruke iskrenih zaljubljenika i poštovaoca tradicije i historije Bosne i Hercegovine.
Mimo same promocije izdanja „Žene srednjovjekovne Bosne“ manifestacija “Tešanjsko proljeće 2015” donosi jos mnogo raznolikih sadržaja koje možete pogledati u nastavku ove objave.
Tešanjsko proljeće nam dovodi ljude sa različitih prostora, donosi nam mnoge aktivnosti, te stoga pozivam sve sugrađane da proprate ovu manifestaciju i na taj način uveličaju pripremljene aktivnosti, istakao je Općinski načelnik Suad Huskić i proglasio manifestaciju Tešanjsko proljeće otvorenom.
Tešanjsko proljeće traje 13. marta od do 30. aprila 2015. godine.
Udruženje građana Bosona Vas poziva da u subotu 11.04.2015 godine sa početkom u 17:00 u Eminagića konaku svojim prisustvom uveličate promociju izdanja „Žene srednjovjekovne Bosne“