Skoplje – Restaurirano turbe posljednje bosanske princeze Katarine Tomašević Kotromanić

Nakon više od tri godine pregovora, dogovaranja i radova, danas je u Skoplju svečano okončan projekat rekonstrukcije i obnove turbeta princeze Katarine, kćerke bosanskog kralja Stjepana Tomaša i kraljice Katarine, kćerke hercega Stjepana Vukčića Kosače( tur.Kîrâl Kîzî – turbe kraljeve kćeri).

Danas su tim povodom Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta FBiH, i makedonska ministrica kulture Elizabeta Kančeska-Milevska simbolično presjekli vrpcu na ceremoniji otvorenja obnovljenog turbeta. Ovaj kulturni spomenik, odnosno kulturno-historijska baština od važnosti za Bosnu i Hercegovinu nalazi se u neposrednoj blizini Skoplja u općini Gazi Baba, iznad Prirodno-matematičkog fakulteta i obnovljen je uz pomoć Ministarstva kulture Republike Makedonije i Federalnog ministarstva kulture i sporta Bosne i Hercegovine.

Direktorica Konzervatorskog centra iz Skopju, Emma Petrova rekla je da je ovo važan spomenik osmanske arhitekture iz 15. vijeka i jedan je od najstarijih islamskih i orijentalne sakralnih objekata u Makedoniji te dodala da su se tokom obnove svi autentični materijali, pronađeni tokom arheoloških istraživanja provedenih u 2010. Godini, koji su se mogli iskoristiti i ugradili u toku rekonstrukcije. Vraćeni su autentični dijelovi i jedan od stupova je izvorni a novopostavljeni su izrađeni od autentičnog i identičnog materijala. Temelji su ojačani i postavljen je potpuno novi krov kako bi se zadržao autentičan izgled iz vremena nastanka. Turbe je strahovito nastradalo u zemljotresu 1963 godine i dugo vremena ostalo u ruševnom stanju sa samo dva stupa i devastiranom krovnom konstrukcijom. Uslijed neodržavanja i ne poduzete blagovremene sanacije turbe je potpuno propalo, stupovi srušili a materijal je raznesen po okolici. Vremenom je čitava lokacija zarasla u bujnu vegetaciju ali je u narodu ipak ostalo sjećanje tako da je sam mezar dobilo neki status kultnog mjesta na kojem su se palile svijeće i upućivale molitve. Vjeruje se da je princeza Katarina živjela i umrla u Skoplju. Princeza je imala brata  Sigismunda. U historijskim izvorima postoji samo nekoliko nepotpunih informacija o Sigismundi i Katarini, djeci kralja Tomaša i kraljice Katarine. Nešto više informacija postoji o životu mladog princa koji je primio islam i dobio ime İshak Bey Kraloğlu (Kraljević). On je ostvario značajnu karijeru i bio je sandžak-beg u Karasi u Hodavendigaru, na Mramornom moru. Posljednje vijesti koje postoje o njemu su one iz 1493. godine. Par godina poslije pada Bosne djeca kralja Tomaša primila su islam i odgajana u osmanskom duhu. Značajnu ulogu u tome mogao je odigrati i njihov ujak Ahmed-paša (Stjepan) Hercegović, brat njihove majke, sin hercega Stjepana Kosače, koji je još u mladosti predan kao talac na osmanski dvor gdje je primio islam. Kasnije je bio veoma utjecajan i obavljao visoke dužnosti u Osmanskom carstvu, a jedno je vrijeme bio i anadolski beglerbeg. Život princeze Katarine nije poznat do kraja. Obzirom da je na turbetu njeno ime pretpostavlja se da se nikad nije ni udavala jer bi po običaju tada imala ime supruga. Prema nekim tvrdnjama Katarina je bila povjerena na odgoj i brigu samom Isa-begu Ishakoviću koji ju je doveo na svoj dvor u Skoplju gdje je i provela život. Također postoje neke tvrdnje da je u Tetovu među mutevelijama vakufa Ishakovića bilo tvrdnji da vode porijeklo od nekih “Kuturmana” iz Skoplju, što u dobroj mjeri podsjeća ime bosanske vladarske dinastije Kotromanić.

Slike nezavršenog turbeta kako je izgledao 2013 godine mozete vidjeti ovdje