Srednjovjekovni grad Ostrovica kod Kulen Vakufa uskoro bi mogao biti dostupan i žičarom.

Srednjovjekovna utvrda Ostrovica izgrađena je u XV vijeku. Osmanlije su je zauzeli u decembru 1523. godine i pripojili bosanskom pašaluku te sve do 1878. godine u njoj držali jaku posadu.
Gradom je zapovijedao dizdar, a između 1699. i 1791. godine u njemu je i kapetan. Grad je opsjedan 1560, 1698, 1737, 1789. i 1834. godine. Više puta je popravljan, 1766, 1777. i 1791, a 1838. godine bio je u dobrom stanju. Napušten je 1878. godine kada je austrijska vojska navalila na Ostrovicu.
U narodnim predanjima postoji i priča da su ostrovački vojnici jedva uspijevali da se izbore sa navalom Austrougara, te da se među brojnom vojskom koja je branila grad nalazilo i nekoliko hrabrih žena Ostrovice koje su oblačile oklope i odlazile sa muškarcima u borbu. Ta je borba izrodila danas poznatu legendu o bosanskim Amazonkama sa Ostrovice.
Izgradnja žičare do Ostrovice u planu već nekoliko godina, ali zbog nedostatka novca nije mogla biti realizovana. S obzirom na nedostatak sredstava planirana je sanacija postojećih puteva. Međutim, na kraju je zaključeno da je izgradnja žičare u sklopu Nacionalnog parka “Una” najbolje rješenje te je prije par dana objavljen i javni poziv za izradu idejnog projekta za izgradnju žičare.
Izgradnja žičare na ovom lokalitetu značajno bi doprinjela razvoju turizma i promociji kulturno-historijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine.
Za one koji ga još nisu posjetli napomena da je Nacionalni park “Una” jedinstveno prirodno okruženje, oaza mira i idealno mjesto za ljubitelje prirode.